روش های درمانی بیماران مبتلا به سرطان چشم
بیماری سرطان چشم چیست؟
سرطان چشم یک اصطلاح کلی برای توصیف انواع سرطان هایی است که می توانند بخش های مختلف ساختار چشم را درگیر کنند. سرطان چشم در کودکان و بزرگسالان ممکن است رخ دهد و شدت آن بسته به نوع سرطان چشم و زمان مراجعه بیمار مبتلا به سرطان چشم (میزان پیشرفت بیماری)، ممکن است که متفاوت باشد. رایج ترین نوع سرطان چشم در کودکان، رتینوبلاستوما است که نتیجه یک جهش ژنتیکی در ژن RB است. کودکان مبتلا به این نوع سرطان معمولا سابقه خانوادگی این بیماری و یا سرطان های دیگری مانند سرطان استخوان را دارند. از علائم سرطان چشم در کودکان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• مردمک چشم این کودکان به جای اینکه در معرض نور قرمز دیده شود، سفیدرنگ دیده می شود.
• بیمار مبتلا به سرطان چشم ممکن است که لوچی نیز داشته باشد.
• درد و قرمزی چشم و عفونت های دائمی در اطراف چشم وجود دارد.
• در معاینه، کره چشم بزرگتر از حد نرمال است و مردمک چشم به صورت کدر دیده می شود.
رایج ترین نوع سرطان چشم در بزرگسالان ملانوما است. این بیماری ممکن است که در در تمامی نواحی رنگدانه دار بدن رخ دهد و حاصل رشد بی رویه سلول های تولید کننده ملانین است. برخلاف سرطان چشم در کودکان، سرطان چشم در بزرگسالان معمولا جنبه وراثتی نداشته و حاصل قرارگیری بیمار مبتلا به سرطان چشم در معرض محرک های محیطی مانند نور خورشید و مواد شیمیایی و یا نتیجه متاستاز ملانوما از سایر نواحی پوستی به چشم است. از علائم سرطان چشم در بزرگسالان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• احساس کدورت بینایی یا از بین رفتن موقت بینایی که تنها در یک چشم مشاهده شود.
• ایجاد نقاط سیاه رنگ در عنبیه
• تغییر شکل مردمک
• از دست رفتن دید محیطی
روش های درمانی سرطان چشم، بسته به نوع سرطان و شدت آن ممکن است که متفاوت باشند که در اینجا قصد داریم به بررسی این روش ها بپردازیم.
انواع روش های درمانی سرطان چشم در کودکی و بزرگسالی
1. معاینه مداوم
این شیوه در مورد کودکان و بزرگسالان دارای ملانومای با رشد بسیار کم اتخاذ میشود و هدف از آن حفظ ساختار و عملکرد چشم تا حد امکان است. بنابراین، در این شیوه پزشک به بیماری که تومورهای کوچک و علائم سران چشم خفیف دارد توصیه میکند که از هرگونه مداخله پزشکی تا زمانی که تومور بی خطر است پرهیز کند و در عوض عملکرد چشم را حفظ نماید.
2. جراحی
درمان قطعی سرطان چشم در مواردی است که علائم سرطان چشم برای فرد قبل تحمل نیست و یا اینکه سرطان در حال پیشروی سریع و توده در حال بزرگتر شدن مداوم است. جراحی ممکن است با دو هدف انجام شود: برداشت بافت توموری و یا کاشت صفحه رادیواکتیو برای رادیوتراپی توده سرطانی از داخل چشم.
3. تخلیه کامل چشم
گاهی توده بسیار بزرگ است و با روش های معمول جراحی قابل برداشت نیست یا اینکه حتی پس از برداشت توده هم بیماری مجددا کره چشم بیمار را درگیر می کند. در این موارد پزشک اقدام به تخلیه کامل و برداشت کره چشم مبتلا به سرطان می کند. برای چنین بیمارانی از پروتزهای چشمی برای حفظ زیبایی ظاهری استفاده می شود.
4. رادیوتراپی
رادیوتراپی به معنای تاباندن اشعه ایکس به چشم بیمار از داخل و یا خارج از کره چشم به قصد از بین بردن سلول های سرطانی در چشم است. در انواع دیگری از رادیوتراپی از اشعه های لیزر و پروتون هم برای تخریب سلول های سرطان چشم استفاده می شود.
به طور کلی، درمان های مربوط به سرطان چشم بسته به نوع سرطان و شدت آن ممکن است که بسیار متفاوت باشند. همچنین، روش های نوین درمانی مانند ژن درمانی یا درمان هدفمند (targeted therapy) به دنبال یافتن روش های جدیدی درمان سرطان چشم و در عین حال حفظ ساختار و عملکرد چشم هستند. هدف کلی چنین درمان هایی این است که بیشترین اثر درمانی بر روی کره چشم با کمترین آسیب به ساختار طبیعی چشم را داشته باشند. پیشرفت های بیشتر در این زمینه ها میتواند کمک شایانی به حفظ چشم در بیماران مبتلا به سرطان چشم داشته باشد.
برچسب ها: