چگونه با HPV پرخطر مقابله می شود؟

ویروس اچ پی وی (HPV) چیست؟

ویروس اچ پی وی (HPV) عامل اصلی سرطان دهانه رحم بوده و جز عفونت های منتقل شونده از راه رابطه جنسی می باشد. تا کنون بیش از 100 گونه از ویروس HPV شناخته شده است که از لحاظ پتانسیل ایجاد سرطان دهانه رحم در دو گروه پرخطر و کم خطر (عامل ایجاد زگیل تناسلی) طبقه بندی می گردد. بسیاری از افرادی که مبتلا به انواع کم خطر این ویروس هستند علائم خاصی نداشته و بیماری به شکل خود به خودی توسط سیستم ایمنی آنها از بین می رود اما افرادی که مبتلا به انواع پرخطر این ویروس می شوند احتمال ایجاد سرطانه دهانه رحم در آنها بالا خواهد بود. تشخیص این ویروس با انجام آزمایش HPV انجام می شود.

انواع پرخطر اچ پی وی (HPV) از جمله HPV16 و HPV18 عامل حدود 70 درصد از موارد سرطان دهانه رحم هستند. برخی از انواع کم خطر از جمله HPV6 و HPV11 عامل ایجاد 90 درصد زگیل های تناسلی می باشند. زگیل های تناسلی مسری بوده و از طریق رابطه جنسی تماس پوستی یا لمس زگیل ها به راحتی به فرد دیگر منتقل می شوند.

برخی موارد خاص باعث می شوند شانس ابتلای فرد به زگیل های تناسلی بالا رود که عبارتند از:

  • پوست آسیب دیده؛
  • تعدد شرکای جنسی؛
  • تماس مستقیم با زگیل های تناسلی فرد آلوده؛
  • رابطه جنسی پر خطر؛
  • سیستم ایمنی ضعیف.


به طور کلی بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به انواع پرخطر ویروس اچ پی وی (HPV) رعایت بهداشت جنسی، محدود کردن تعداد شرکای جنسی به یک نفر، استفاده از کاندوم و داشتن رابطه جنسی بی خطر می باشد. بهترین روش جلوگیری و مقابله با این ویروس انجام واکسیناسیون به موقع برای دخترها و پسرها می باشد. از جمله واکسن های HPV که در حال حاضر در دنیا استفاده می شوند می توان به گارداسیل و سرواریکس و پاپیلوگارد (واکسن ایرانی) اشاره کرد که این واکسن ها برای انواع پرخطر ویروس HPV تولید شده اند. بهترین زمان تزریق این واکسن ها از سنین 9 تا 26 سالگی می باشد.

در حال حاضر درمانی برای ویروس اچ پی وی (HPV) و سرطان دهانه رحم وجود ندارد. در صورتی که فرد واکسنی دریافت نکرده باشد و مبتلا به انواع پر خطر گردد ممکن است دچار تغییرات سلولی غیرطبیعی که عامل سرطان هستند، شود. در صورتی که پزشک برای خانمی آزمایش پاپ اسمیر انجام دهد و نتایج آن غیرنرمال باشد ممکن است آزمایش های تکمیلی و برخی روش های درمانی را آغاز کند که شامل موارد زیر می باشند:

  • انجام آزمایش HPV: این تست با دقت بالایی به شناسایی ویروس اچ پی وی (HPV) و تعیین نوع آن می پردازد. نحوه انجام آزمایش HPV مانند آزمایش پاپ اسمیر است. زمانی که پزشک نمونه برداری آزمایش پاپ اسمیر را انجام می دهد، اگر نمونه را درون مایع قرار دهد می توان بر روی همان نمونه آزمایش پاپ اسمیر هم انجام داد.
  • کولپوسکوپی: روشی دقیق برای بررسی رحم و دهانه آن از لحاظ وجود سلول های سرطانی و غیر طبیعی به وسیله نوعی میکروسکوپ خاص می باشد.
  • کرایوتراپی: یک شیوه ی درمانی است که با استفاده انجماد به حذف سلول های پیش سرطانی می پردازند.
  • روش LEEP (Loop Electrosurgical Excision Procedure): در این روش با جریان الکتریکی سلول های غیر طبیعی را حذف می کنند.