ورود | ثبت نام

تاریخچه تعیین جنسیت

در گذشته تعیین جنسیت با استفاده از برخی روش ها و تکنیک ها که در برخی موارد هم موفق بودند، انجام می شد. به عنوان مثال یونانیان فکر می کردند که بیضه چپ یک مرد نقش اصلی در انتخاب جنسیت جنین دارد. یهودیان اعتقاد دارند که اگر زن قبل از مرد انزال پیدا کند، کودک پسر خواهد بود، در غیر این صورت بارداری حاصل شده جنین دختر خواهد بود. بسیاری از روش ها و تعیین زمان نزدیکی زوج و حتی مصرف یک رژیم غذایی خاص در تعیین جنسیت تخمک باردار شده، موثر معرفی شده بودند.

تعیین جنسیت و PGD

تمایل به انتخاب جنسیت کودک، ریشه در فرهنگ های باستانی دارد. امروزه مطالعات بین المللی در مورد علاقه عموم مردم به انتخاب جنسیت، در حال افزایش است. انتخاب جنسیت را می توان در دو گروه " انتخاب جنسیت به دلایل پزشکی " و " انتخاب جنسیت غیر پزشکی " دسته بندی کرد. تعیین جنسیت به دلایل پزشکی، با هدف جلوگیری از انتقال برخی بیماری های ژنتیکی (وابسته به کروموزوم های جنسی) انجام می شود، اما تعیین جنسیت غیر پزشکی صرفاً برای جلب رضایت والدین برای تولد فرزندی با یک جنسیت خاص انجام می شود. عمدتاً منتقدان مخالف انتخاب جنسیت برای نوع غیر پزشکی هستند اما در واقع تصمیم گیرنده اصلی در این خصوص ولدین هستند.


روش های مختلفی برای انتخاب جنسیت یا افزایش شانس یکی از جنسیت ها وجود دارد که به شرح زیر هستند:


روش تعیین جنسیت قبل از لانه گزینی مانند PGD


روش اریکسون یا شیب آلبومین در تلقیح داخل رحمی


روش زمانبندی رابطه (داشتن رابطه جنسی در یک زمان خاص مربوط به دوره تخمک گذاری خانم که بر جنسیت کودک تأثیر می گذارد)


دنبال کردن یک رژیم غذایی خاص


روش میکروسورت (MicroSort Method ) که از دستگاه فلوسیتومتری برای جداسازی اسپرم استفاده می کند. استفاده از این روش در موارد انسانی به دلیل مصرف رنگ های فلورسنت و پرتوی لیزر مورد انتقاد قرار گرفته است.

پیشرفت های اخیر در فن آوری های مورد استفاده در دوران پیش از حاملگی و پیش از لانه گزینی جنین، به طور بالینی امکان تعیین جنسیت فرزند آینده را برای والدین فراهم می کند. PGD برای اولین بار برای آن دسته از زوج هایی که بارداری در معرض خطر ناهنجاری ژنتیکی دارند، ابداع شد تا از انتقال بیماری های ژنتیکی به نسل بعد جلوگیری کند. استفاده از PGD موضوعی چالش برانگیز است و مشکلاتی نیز دارد که از جمله آنها می توان به میزان موفقیت پایین، استفاده از تکنیک های پیچیده، نداشتن پوشش بیمه ای اشاره کرد. همچنین به نظر نمی رسد استفاده از PGD صرفاً برای انتخاب جنسیت اخلاقی باشد. استفاده از PGD برای اهداف غیر پزشکی از جمله تعیین جنسیت در حال افزایش است. در مورد سودمندی و کاربردی بودن این فناوری رو به رشد، اختلاف نظرهایی وجود دارد.

در حالت کلی، در تکنیک PGD ابتدا به وسیله داروهای تحریک کننده تخمدان، تخمک گذاری در خانم القا شده و سپس نمونه گیری صورت می گیرد. تخمک با اسپرم نمونه گیری شده از آقا ترکیب شده و لقاح شکل می گیرد. تخمک لقاح یافته در آزمایشگاه رشد می کند تا به مرحله چند سلولی برسد و در این مرحله 1 یا 2 سلول از آن جداسازی شده و جهت انجام تست ژنتیکی و تعیین جنسیت از طریق ژنتیک، به آزمایشگاه ژنتیک ارسال می شوند. پس از تعیین جنسیت و اعلام جنسیت جنین به جنین شناس، با بررسی ظاهر سلول های جنین به انتخاب با کیفیت ترین جنین و با جنسیت مد نظر پرداخته می شود و کاندید انتقال به رحم می شوند. تا کنون روش IVF-PGD مطمئن ترین راه برای دستیابی به جنینی با جنسیت مد نظر است و بسیاری از افراد تمایل به استفاده از این روش دارند.

منابع:

  • ویرایشگر: محمد کاظمی نورآبادی
  • تاریخ: 1401/03/17