بیماری اپیدرمولیز بولوسا (EB)
بیماری اپیدرمولیز بولوسا (EB) یا بیماری پروانه ای، یک بیماری ژنتیکی نادر است که به وسیله تاول های پوستی شناسایی می شوند. این افراد دارای پوستی شکننده هستند که با کوچکترین ضربه ای دچار تاول های دردناکی می گردند. در موارد حاد تاول ها در نواحی داخلی بدن مثل مخاط دهان یا معده دیده می شوند. این بیماری ارثی معمولا در سنین پایین علائم خود را بروز می دهد اما برخی افراد در بزرگسالی متوجه وجود چنین بیماری می شوند. اگر این بیماری به صورت خفیف در فرد مبتلا ظاهر شود ممکن است با بالارفتن سن بهبود پیدا کند اما در سایر موارد حاد، درمانی برای آن در دسترس نمی باشد.
انواع بیماری پروانه ای (EB)
بیماری ژنتیکی اپیدرمولیز بولوسا (EB) یا بیماری پروانه ای شامل 4 نوع است که هرکدام شدت متفاوتی دارند. این موارد عبارتند از:
- EB simplex (EBS)
- Junctional EB (JEB)
- Dystrophic EB (DEB)
- Kindler syndrome
EB simplex دارای خفیف ترین علائم و جزء شایع ترین انواع این بیماری ژنتیکی می باشد. Junctional EB و Dystrophic EB به ندرت مشاهده شده و علائم شدیدی ایجاد می کنند.
علائم بیماری
- تاول های پوستی که معمولا در دوران نوزادی آغاز می شوند
- تاول یا زخم در غشای مخاطی (دهان، گلو، دستگاه تنفسی)
- ضخیم شدن پوست کف دست یا کف پا
- ضخیم شدن یا عدم وجود ناخن انگشتان دست و پا
- کم خونی
شیوع
برخی از انواع اپیدرمولیز بولوسا (EB) در حدود 1 از هر 50000 تولد زنده رخ می دهند. این بیماری ژنتیکی در هر گروه یا قومی در سراسر جهان مشاهده شده و می تواند هر دو جنس را تحت تأثیر قرار دهد.
نام های دیگر این بیماری
- DEB
- Epidermolysis bullosa dystrophica
- Epidermolysis bullosa, dystrophic