ورود | ثبت نام

اهدای نمونه خون بند ناف ذخیره شده

در سال های اخیر، ذخیره خون بند ناف به عنوان منبعی غنی از سلول های بنیادی مورد توجه قرار گرفته است. تصمیم شما برای اهدا خون بند ناف، که مملو از سلول های بنیادی خون ساز است، می تواند به طور بالقوه جان فردی را که دارای یک بیماری تهدید کننده زندگی است نجات دهد.

برای اهدا خون بند ناف به یک بانک عمومی خون بند ناف، ابتدا باید با پزشک یا ماما در مورد تصمیم خود برای اهدا صحبت کرده و سپس با بانک خون بند ناف تماس حاصل کرده و ثبت نام های لازم را انجام دهید. علاوه براین، به محض ورود به بیمارستان، به پرستار بخش زایمان بگویید که مایل به اهدا خون بند ناف هستید.

پس از تولد نوزاد، بند ناف و جفت معمولا دور انداخته می شوند؛ اما از آنجایی که شما قبلا درخواست ذخیره سازی خون بند ناف در بانک خون بند ناف را ثبت کرده اید، خون باقی مانده در بند ناف و جفت جمع آوری شده و برای ذخیره سلول های بنیادی استفاده می شود. خون بند ناف ذخیره شده، تا زمانی که بیماری به آن نیاز داشته باشد، در بانک عمومی خون بند ناف نگهداری می شود و در زمان مناسب، اهدای نمونه خون بند ناف به فردی دیگر که نیازمند پیوند سلول های بنیادی است، انجام می شود. بنابراین، با اهدای خون بند ناف، ممکن است به فردی که نیاز به پیوند دارد کمک کنید.

تقریباً سه ماه قبل از زایمان (بین هفته 28 و 34 بارداری)، در مورد تصمیم خود برای اهدای خون بند ناف با پزشک یا ماما صحبت کنید. لازم است پیگیری کنید که آیا بیمارستان شما ذخیره خون بند ناف برای اهدا به افراد نیازمند را دارد یا خیر و در صورتی که این خدمت در بیمارستان محل زایمان در دسترس نیست، هماهنگی های لازم را با یک بانک عمومی جهت ذخیره خون بند ناف و اهدای آن به افراد نیازمند بعمل آورید.

اهدای خون بند ناف برای والدین هیچ هزینه ای ندارد. بانک‌های عمومی خون بند ناف تمامی هزینه های مربوط به جمع‌آوری، آزمایش و ذخیره‌ سلول های بنیادی را پرداخت می‌کنند. یعنی جمع آوری خون بند ناف جهت اهدا، در هر بیمارستانی و بدون هزینه اضافه ای امکان پذیر است. تنها لازم است که شما با بانک عمومی خون بند ناف که با بیمارستان محل تولد فرزند شما کار می کند تماس بگیرید. اگرچه هر بانک خون بند ناف دستورالعمل های خاص خود را دارد، اما اغلب موارد زیر در دستورالعمل بانک های خون دیده می شوند. بنابراین، در ابتدا مطمئن شوید که دستورالعمل های اولیه برای اهدای خون بند ناف را رعایت می کنید. بسیاری از مواردی که در زمینه ذخیره سلول های بنیادی در نظر گرفته می شود، مشابه سوالاتی است که از اهداکنندگان خون پرسیده می شود.

 معمولاً در مواردی می توان اهداکننده بود که:

- سن والدین 18 سال یا بیشتر باشد؛

- ارتباط خونی و خویشاوندی بین والدین وجود نداشته باشد؛

- در 12 ماه گذشته، هیچ خالکوبی یا سوراخ کردن گوش، پوست یا بدن که در آن جوهر، سوزن، ابزار یا روش مشترک یا غیر استریل استفاده شده باشد، انجام نداده باشید؛

- به کم خونی آپلاستیک، اسفروسیتوز ارثی، الیپتوسیتوز ارثی، هیپوگاماگلوبولینمی یا پلی سیتمی مبتلا نباشید؛

- در صورتی که در 12 ماه گذشته، نیازی به تزریق خون یا گلبول قرمز نداشته اید؛

- هرگز در معرض ابتلا به هپاتیت B یا C، HIV یا ویروس ایدز، نیل غربی یا سل قرار نگرفته‌اید یا به آن مبتلا نشده‌اید؛

- طی 12 ماه گذشته رابطه جنسی محافظت نشده یا پرخطر نداشته اید؛

- در 12 ماه گذشته، از جهت سیفلیس تحت درمان قرار نگرفته‌اید و جواب آزمایش سیفلیس شما مثبت نبوده است؛

- والدین و هیچ یک از خواهر و برادرهای نوزاد تا به حال هیچ نوع سرطان یا سرطان خون نداشته اند؛

- در دوران بارداری، مادر با کسی که واکسن آبله را دریافت کرده بوده تماس نداشته است؛

- بارداری تک قلو است؛

- نوزاد هیچ گونه ناهنجاری شناخته شده جنینی ندارد.


نکات تکمیلی در رابطه با اهدای نمونه خون بند ناف ذخیره شده

جهت ثبت نام در بانک خون بند ناف، فرم‌های مربوط به سابقه سلامتی خود و خانواده‌تان را تکمیل کنید. این اطلاعات مهم است زیرا نشان می دهد که خون شما عاری از بیماری هایی است که می تواند به شخص دیگری منتقل شود. کارکنان پزشکی در بانک عمومی خون بندناف بررسی خواهند کرد که آیا می توانید اهدا کننده باشید یا خیر. اگر سابقه بیماری را داشته اید که می تواند از طریق سلول های خون ساز به فرد دیگری منتقل شود (مانند هپاتیت B، هپاتیت C یا HIV (ویروس ایدز)) احتمالاً نمی توانید اهدا کننده باشید. اما بسیاری از موارد دیگر مانند دیابت بارداری یا فشار خون در این مورد محدودیتی ایجاد نخواهد کرد. در این مورد، کادر پزشکی بانک خون مورد نظرتان شما را راهنمایی خواهند کرد.

نوع زایمان مورد انتظار خود را بگویید. اکثر بانک های عمومی خون بند ناف می توانند پس از زایمان طبیعی یا سزارین خون بند ناف را ذخیره سازی کنند. در مرحله بعد لازم است که یک فرم رضایت برای اهدا امضا کنید. این فرم رضایت می گوید که خون بند ناف اهدایی شما امکان استفاده توسط هر بیمار نیازمند پیوند را خواهد داشت و اگر نتوان از خون بند ناف برای پیوند استفاده کرد، می توان در مطالعات تحقیقاتی از آن استفاده کرد. این مطالعات به بیماران آینده کمک می کند پیوند موفق تری داشته باشند. در صورت نیاز به تماس با بانک خون بند ناف، یک کپی از فرم رضایت را نگه دارید.

هر بانک خون بند ناف روش های متفاوتی برای بازگرداندن فرم رضایت دارد. برخی از بانک ها ممکن است از شما بخواهند که فرم رضایت نامه را به همراه فرم های سابقه سلامت پست کنید یا اصل رضایت نامه را با خود به بیمارستان بیاورید. بانک های دیگر ممکن است از شما بخواهند که فرم را در بیمارستان تکمیل کرده و تحویل بیمارستان بدهید. بنابراین، در این خصوص لازم است که دستورالعمل های بانک عمومی خون بند ناف خود را انجام دهید.

پس از تولد نوزاد، خون از بند ناف و جفت استخراج شده و در یک کیسه استریل قرار می گیرد. (بسته به روش استاندارد هر بانک خون بند ناف، خون قبل یا بعد از زایمان از جفت وارد کیسه مخصوص می شود). معمولاً یک روز پس از تولد نوزاد، از والدین برای تایید سلامت از نظر ابتلا به بیماری های عفونی، نمونه خون گرفته می شود. مدت کوتاهی پس از تولد نوزاد، واحد خون بند ناف به بانک عمومی خون بند ناف ارسال می شود.


پس از رسیدن خون بند ناف به بانک خون بندناف چه اتفاقی می افتد؟

پس از دریافت خون بند ناف توسط بانک خون بند ناف، سایر مراحل عبارتند از:

- بررسی خون دریافتی جهت اطمینان از اینکه سلول های خون ساز کافی برای پیوند وجود دارد. (اگر تعداد سلول ها خیلی کم باشد، واحد خون بند ناف ممکن است نمونه خون را به جای پیوند به بیماران، جهت تحقیقات بیشتر برای بهبود فرآیند پیوند مورد استفاده قرار دهد)؛

- بررسی خون از نظر عدم وجود هرگونه آلودگی؛

- انجام آزمایش HLA بر روی خون، شناسایی تایپ خون و ثبت آن در رجیستری برنامه پیوند سلول های بنیادی برای فراهم آمدن امکان دسترسی به سلول های بنیادی برای تمامی افراد نیازمند پیوند مغز استخوان (رجیستری حاوی فهرستی از اهداکنندگان خون بند ناف و واحد اهدایی توسط آن ها است. هنگامی که بیماری به پیوند نیاز دارد، رجیستری برای یافتن اهداکننده واحد خون بند ناف دارای تایپ HLA منطبق، این درگاه را مورد بررسی قرار می دهد)؛

- سلول های بنیادی در نیتروژن مایع منجمد شده و ذخیره می شوند، تا اگر این واحد برای تزریق به یک بیمار نیاز به پیوند انتخاب شود، در دسترس باشد.


زمانی که مشغول برنامه ریزی برای تولد فرزند خود هستید، شاید لازم باشد که برای کمک به شخص دیگری نیز وقت بگذارید. بیماران زیادی هستند که تنها راه درمان آن ها استفاده از سلول های بنیادی است و چشم به راه دریافت پیوند مغز استخوان می باشند. بنابراین، هدیه ارزشمندی همچون خون بند ناف ممکن است روزی به کسی فرصتی دوباره برای زندگی بدهد.