سرطان دهانه رحم چیست و راه های تشخیص و درمان آن چگونه است؟

سرطان دهانه رحم یکی از شایع ترین سرطان های دستگاه تناسلی در زنان است که اغلب توسط ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد می گردد. ویروس پاپیلومای انسانی یکی از انواع ویروس های منتقل شونده از طریق رابطه جنسی یا تماس پوستی است که تا کنون بیش از 100 نوع آن شناسایی شده است. شایع ترین راه انتقال این ویروس، رابطه جنسی با فرد آلوده می باشد. انواع مختلف این ویروس در دو گروه کم خطر (مرتبط با ایجاد زگیل های تناسلی) و پرخطر (عامل ایجاد کننده سرطان) طبقه بندی می شوند. اغلب افرادی که به ویروس HPV مبتلا می شوند، علائم خاصی را تجربه نمی کنند. گرچه در برخی دیگر ممکن است ضایعات پوستی مانند زگیل (در نواحی مختلف مانند واژن، مقعد و دهان) ایجاد شود و یا به انواعی از سرطان ها مثل سرطان دهانه رحم مبتلا شوند. به منظور تشخیص به موقع، لازم است در صورت مشاهده زگیل یا عارضه های پوستی مشکوک حتما به پزشک مراجعه شود.

چه عواملی احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش می دهد؟

برخی عوامل می توانند خطر ابتلا به ویروس اچ پی وی (HPV) و سرطان را در افراد افزایش دهند که شامل موارد زیر می باشد.

  • روابط جنسی ناسالم و شرکای جنسی متعدد
  • رابطه جنسی محافظت نشده
  • رابطه جنسی در سنین کم
  • استعمال دخانیات
  • ضعف سیستم ایمنی
  • ابتلا به عفونت های مقاربتی مانند ایدز، سوزاک و سفیلیس

علت ایجاد سرطان دهانه رحم چیست؟

ویروس اچ پی وی (HPV) اصلی ترین عامل ایجاد سرطان دهانه رحم می باشد، سلول های سرطانی در اثر آلودگی بدن با انواع پر خطر ویروس ایجاد می شوند. البته باید باید به این نکته توجه داشت که ابتلا به انواع پرخطر، الزاما به معنی وجود سرطان نیست، و برخی از افراد آلوده به ویروس اچ پی وی، هرگز دچار سرطان دهانه رحم نخواهند شد.

سرطان دهانه رحم چه علائمی دارد؟

سرطان دهانه رحم در مراحل اولیه نشانه های خاصی را بروز نمی دهد و در اغلب موارد به سختی قابل تشخیص می باشد. میزان پیشرفت این سرطان بسیار کند می باشد، به طوری که از زمان ابتلای فرد به این ویروس تا مشاهده اولین علائم آن، ممکن است چندین سال طول بکشد. به همین علت یافتن سلول های غیر طبیعی در غربالگری سرطان دهانه رحم، بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری می باشد. از جمله علائمی که فرد در مراحل اولیه سرطان بروز می دهد می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خروج ترشحات خونی از واژن با بوی نامطبوع
  • خونریزی واژینال بعد از رابطه جنسی، پس از یائسگی و یا بین دوره های عادت ماهانه
  • خونریزی های شدید در سیکل های قاعدگی

زمانی که سرطان به سایر اندام ها گسترش می یابد، علائم مختلفی در فرد مشاهده می شود که شامل:

  • احساس درد و سوزش در هنگام دفع ادرار
  • خون در ادرار
  • احساس خستگی مداوم
  • کم شدن اشتها و کاهش وزن
  • درد و خونریزی در زمان دفع مدفوع
  • درد در ناحیه لگن یا شکم

تشخیص سرطان دهانه رحم

بهترین روش برای تشخیص زودهنگام این سرطان، انجام آزمایش های غربالگری به صورت منظم است. این آزمایش ها شامل تست HPV و پاپ اسمیر است که می توانند به تنهایی یا به صورت همزمان (co-testing) انجام شوند. غربالگری منظم برای جلوگیری از سرطان های دهانه رحم و نجات جان افراد ، طراحی شده است. نکته مهم این است که غربالگری باید به صورت منظم انجام شود. علاوه بر این، تشخیص به موقع سرطان دهانه رحم، احتمال موفقیت در درمان را بسیار بهبود می بخشد و می تواند از ابتلا به سرطان و هرگونه تغییر سلول های دهانه رحم جلوگیری کند. همچنین آگاهی نسبت به علائم و نشانه های سرطان دهانه رحم می تواند از تاخیر و سهل انگاری در مراجعه به پزشک جلوگیری کند.

انواع روش های تشخیص سرطان دهانه رحم

تست HPV

مهمترین عامل خطر ابتلا به این بیماری، عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) است. به کمک آزمایش زنتیک میتوان نوع ویروس را نیز شناسایی نمود. تست ژنتیک به صورت مجزا و یا همزمان با پاپ اسمیر (Co-test) قابل انجام بوده و به خوبی قادر است به شناسایی ضایعات مشکوک بپردازد.

تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر ، روشی جهت تشخیص سرطان است که در آن سلول ها از دهانه رحم جمع آوری می شوند تا بتوان آنها را در آزمایشگاه جهت تشخیص بررسی نمود. برای انجام این آزمایش، پزشک ابتدا یک اسپکولوم را درون واژن قرار می دهد. اسپکولوم یک ابزار فلزی یا پلاستیکی است که واژن را باز نگه می دارد تا دهانه رحم به وضوح دیده شود. در مرحله بعد، لایه ای از سلول ها و مخاط به آرامی از ناحیه ی خارجی رحم برداشته شده و برای بررسی به آزمایشگاه ارسال می گردد.

کولپوسکوپی

از روش کولپوسکپی زمانی استفاده می شود که در نتایج پاپ اسمیر، سلول های غیر طبیعی وجود داشته باشد. در روش کولپوسکپی نیز مانند پاپ اسمیر، دهانه رحم با اسپکولوم باز می شود و پزشک با استفاده از میکروسکوپ نوری به بررسی سلول های دهانه رحم می پردازد. پس از معاینه، پزشک معالج بیوپسی یا نمونه برداری انجام داده و آن را برای آزمایشگاه ارسال می کند.


 برای دریافت مشاوره رایگان و کسب اطلاعات بیشتر، میتوانید سوال خود را از طریق بخش گفتگوی آنلاین و ارتباط با مشتریان در قسمت پایین صفحه (لوگوی MOMGENE) مطرح نموده و یا با شماره تلفن 42500-021 داخلی 562 تماس حاصل فرمایید.

  • ویرایشگر: محمد کاظمی نورآبادی
  • تاریخ: 1401/03/17