واریکوسل چیست و به چه علت ایجاد میشود؟
واریکوسل اختلالی است که به دلیل کاهش خون رسانی و بزرگ شدن رگهای داخل بیضه رخ میدهد و در نتیجه ممکن است سبب کاهش تولید و کیفیت اسپرم، کوچک شدن بیضه و ناباروری گردد. این بیماری معمولا در دوران بلوغ ایجاد می شود و با گذشت زمان ممکن است سبب به وجود آمدن درد و ناراحتی گردد، هرچند که در برخی موارد هیچ علائمی به همراه ندارد.
علائم و نشانههای ابتلا به بیماری چیست؟
در اکثر موارد، واریکوسل در بیضه چپ اتفاق می افتد و معمولا در مراحل اولیه علائم خاصی ایجاد نمی کند، گرچه گاهی ممکن است نشانههای زیر را به همراه داشته باشد:
• احساس درد در ناحیه بیضه، به ویژه در هنگام ایستادن و یا در پایان روز و بعد از خستگی، البته اغلب استراحت و دراز کشیدن این درد را تسکین میدهد.
• در مواردی واریکوسل ممکن است تا حدی بزرگ شود که به توده ای قابل لمس تبدیل شود.
• یکی از علائم این اختلال، اندازه متفاوت بیضه ها میباشد، معمولا اندازهی بیضه ای که درگیر واریکوسل است، به طور قابل توجهی کاهش مییابد.
• در برخی موارد ابتلا به واریکوسل سبب بروز اختلالات باروری در مردان، میشود.
واریکوسل چه عوارضی ایجاد میکند؟
یکی از دلایل اصلی کاهش تولید اسپرم و کیفیت آن، ابتلا به واریکوسل است؛ گاهی در افراد مبتلا به این اختلال سطح هورمون تستسترون نیز به طور قابل توجهی کاهش مییابد که ممکن است سبب ناباروری شود. کوچک شدن اندازه بیضه (آتروفی بیضه)، یکی از عوارضی است که در بیماران مبتلا به واریکوسل قابل تشخیص است. هر چند که واریکوسل لزوما باعث ناباروری نمی شود اما طبق مطالعات آماری صورت گرفته، حدود 10 تا 20 درصد از مردانی که مبتلا به واریکوسل هستند، دچار اختلالات ناباروری میشوند. از طرف دیگر، 40 درصد از مردانی که درگیر مشکلات باروری هستند به واریکوسل مبتلا هستند. توجه به این نکته مهم است که واریکوسل به طور مستقیم، تاثیری بر توانایی جنسی و یا زود انزالی ندارد.
واریکوسل به چند گروه تقسیم میشود؟
درجه صفر: واریکوسل درجه صفر اولین مرحله و خفیفترین نوع از این اختلال است که فقط از طریق سونوگرافی بیضه قابل تشخیص است. از آنجایی که اغلب این مرحله از بیماری درد خاصی ایجاد نمیکند، لذا شخص مبتلا نیز علائمی احساس نخواهد کرد.
درجه یک: در این نوع از بیماری علائم به تدریج بروز کرده و پزشک طی تمرین تنفسی (مانور Valsalva) قادر به تشخیص بیماری خواهد بود.
درجه دو: در واریکوسل درجه 2، بروز علائم شدت مییابد و تورم وریدها طی معاینه توسط پزشک قابل تشخیص است.
درجه سه: در حقیقت شدیدترین نوع از بیماری است که به راحتی قابل تشخیص بوده و اسکروتوم شبیه به کیسهای پر از کرم به نظر میرسد.
بیماری چگونه تشخیص داده می شود؟
مرحله اول برای تشخیص این اختلال، مراجعه به پزشک و معاینه فرد مبتلاست. در اغلب موارد ممکن است تورم رگ ها در حالتی که بیمار دراز کشیده است، قابل تشخیص نباشد. به همین دلیل گاهی متخصص وضعیت شخص مبتلا را در حالت ایستاده بررسی مینماید. در هنگام معاینه ممکن است ساختاری شیبه به کیسه ای پر از کرم قابل لمس باشد. در صورت افزایش سایز، واریکوسل به راحتی قابل تشخیص است. در بسیاری از موارد، پس از معاینهی بالینی برای تشخیص قطعی، از انواع روش های تصویربرداری مانند سونوگرافی استفاده میشود.
درمان به چه روشهایی انجام می شود؟
پزشک متخصص پس از تشخیص قطعی، با توجه به شدت بیماری، میزان بروز علائم و اختلالات ناباروری از روش های متفاوت درمانی بهره میگیرد که شامل موارد زیر میباشد:
• جراحی واریکوسلکتومی (Varicocelectomy)
• جراحی لاپاراسکوپیک (Laparoscopic)
• آمبولیزاسیون پوستی (Embolization)
توجه به این نکته حائز اهمیت است که برخی از افراد مبتلا به واریکوسل، حتی بدون درمان خاص صاحب فرزند میشوند.
علت ابتلا به واریکوسل چیست؟
هرچند که علت دقیق ایجاد واریکوسل هنوز ناشناخته است، اما بسیاری از پزشکان معتقدند پیچ خوردگی شبکه وریدی درون بیضه یکی از عوامل مؤثر در ابتلا به این اختلال است. از آنجاییکه انتقال خون فاقد اکسیژن به خارج از بیضه از عملکردهای مهم شبکهی وریدی به شمار میرود، در نتیجه پیچخوردگی در آنها سبب تجمع خون در بیضه و تورم رگها میشود. عدم تعادل هورمونی، تجمع مواد سمی و استرس های اکسیداتیو نیز دیگر عواملی است که ممکن است سبب به وجود آمدن واریکوسل شود. علاوه بر موارد ذکر شده، تحقیقات در زمینه ارتباط بین جهش های ژنتیکی و واریکوسل هم در حال انجام است.
برای دریافت مشاوره ژنتیک رایگان و هماهنگی جهت نوبت دهی با شماره تلفن 42500-021 داخلی 562 تماس حاصل فرمایید، و یا از طریق بخش گفتگوی آنلاین و ارتباط با مشتریان در قسمت پایین صفحه (لوگوی MOMGENE ) مطرح نمایید.
برچسب ها:
- نویسنده: مام ژن
- ویرایشگر: مام ژن
- تاریخ: 1402/09/30