تعیین جنسیت جنین قبل از بارداری به کمک روش PGD یا تشخیص ژنتیکی پیش از لانه گزینی
امروزه والدین به دلایل مختلفی ممکن است جنسیت خاصی را برای فرزند آینده خود در نظر داشته باشند. به عنوان مثال، ممکن است زوجی تمایل به داشتن تنها یک فرزند داشته باشند و بخواهند فقط یک بارداری را تجربه کنند، اما در عین حال، تمایل دارند تنها فرزندشان، حتما دختر و یا حتما پسر باشد. حتی ممکن است زوجی در حال حاضر، دارای فرزند باشند، اما برای فرزند بعدی، جنسیت خاصی را در نظر داشته باشند. مثال دیگر این است که زوجی در معرض خطر انتقال یک بیماری ژنتیکی ارثی و وابسته به جنسیت هستند؛ یعنی نوعی بیماری که در یک جنسیت خاص، بیشتر بروز پیدا می کند. در این صورت انتخاب جنسیتی که شانس بالاتری برای سالم بودن داشته باشد، میتواند احتمال داشتن فرزند سالم را افزایش دهد. با پیشرفت علم در حوزه جنین شناسی و ژنتیک، امکان تعیین جنسیت قبل از بارداری وجود دارد.
تعیین جنسیت با روش تشخیص ژنتیکی پیش از لانه گزینی (PGD) چقدر دقیق است و چگونه انجام می شود؟
PGD متداولترین روشی است که برای تعیین جنسیت جنین انجام میشود، زیرا دقت روش PGD برای فرآیند انتخاب جنسیت تقریباً 99.9٪ است. برای تعیین جنسیت به کمک روش PGD، ابتدا تخمک های بالغ مادر، در طی درمان IVF و تحت بیهوشی سبک، توسط متخصص از تخمدان خارج می شوند. تخمک و اسپرم در آزمایشگاه با هم ترکیب می شوند و لقاح انجام می شود. پس از گذشت 3 روز و تشکیل جنین 8 سلولی در آزمایشگاه جنین شناسی مام ژن، جنین شناس از طریق تکنیک میکرو جراحی به آرامی یک سلول (که به عنوان بلاستومر نیز شناخته می شود) را خارج می کند. تا مورد تجزیه و تحلیل ژنتیکی و کروموزومی قرار گیرد. جنین شناس با بررسی کروموزوم های جنین تعیین می کند که آیا جنین حامل دو کروموزوم X (دختر) است یا کروموزوم X و Y (پسر) دارد و از این طریق، جنسیت نوزاد به طور دقیق مشخص می شود. جنین پس از تعیین جنسیت، توسط متخصص ناباروری به رحم منتقل می شود. هیچ روش دیگری به اندازه PGD قابل اعتماد نیست و طبق آخرین آمار، استفاده از PGD بسیار دقیق است.
آیا بعد از روش انتخاب جنسیت خطر نقص مادرزادی در جنین افزایش می یابد؟
در مورد PGD، خطر قابل ذکری برای بروز بیماری مادرزادی در نوزادان گزارش نشده است. تحقیقات مختلف با بررسی جنینهای تازه (Fresh) و منجمد (Freeze) و اسپرمهای شسته و جدا شده (IUI) نشان داده است که تعیین جنسیت جنین قبل از بارداری و انتقال جنین به رحم از طریق IVF در مقایسه با بارداری طبیعی، خطر بروز جهش ژنتیکی در DNA نقصهای مادرزادی در جنین را افزایش نمی دهد. علاوه بر این، میتوان جنین ها را قبل از انتقال به رحم از نظر ژنتیکی مورد بررسی قرار داد؛ بنابراین خطر ناهنجاری برای نوزادانی که از طریق این فرآیند به دنیا می آیند، کاهش می یابد. تشخیص ژنتیکی پیش از لانه گزینی (PGD) به طور معمول برای تشخیص قبل از لانه گزینی فیبروز کیستیک، بیماری سلول داسی شکل، سندرم تای ساکس، دیستروفی عضلانی و سایر بیماری های ارثی استفاده می شود.
چه کسی می تواند قبل از بارداری تعیین جنسیت جنین داشته باشد؟
همه زوج ها میتوانند در صورت تمایل به فرزندآوری، قبل از بارداری، جنین خود را تعیین جنسیت کنند. افرادی که تمایل به تعیین جنسیت جنین قبل از بارداری دارند، لازم است ابتدا از نظر سن، شرایط بالینی، ژنتیک و سابقه خانوادگی خود و همچنین سابقه باروری و استفاده از تکنیک های کمک باروری، برای انجام مشاوره ژنتیک به پزشک متخصص مراجعه نمایند.
در مرکز مام، علاوه بر خدمات کمک باروری، خدمات IVF و تعیین جنسیت جنین قبل از بارداری و انتقال سلول جنین به رحم مادر ارائه می شود. در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در زمینه تعیین جنسیت و اطلاع از هزینه ها میتوانید از طریق پنل گفتگوی آنلاین سایت مام ژن و یا تماس با شماره تلفن 02142500 داخلی 562 با ما در ارتباط باشید.
برچسب ها:
منابع:
- نویسنده: مام ژن
- ویرایشگر: مام ژن
- تاریخ: 1402/06/06